Hoe toekomstvast is jouw organisatie?

door | jul 30, 2018 | Bas Braad, Ondernemerschap, SABAS, Strategievertaling

Steeds meer bedrijven vragen zich af heb ik nog wel de juiste koers in deze onzekere tijden en de aanvallen op mijn organisatie komen steeds meer vanuit een onverwachte hoek. Het gaat daarbij vaak over het denken hoe macht te vergaren. Moeten we het bestaande verbeteren en kan dat of moet het roer naar een nieuw soort machtsdenken. Iets wat ik zelf liever krachtdenken noem. Er zijn vier aspecten die je als een soort beslissingsboom kunt gebruiken voor het wel of niet over te stappen op het nieuwe machtsdenken. De kans dat die beslissing dichterbij komt wordt steeds groter omdat de gevestigde orde in het oude denken steeds meer terrein verliest.

Zo maar een voorbeeld.

Brewdog, een Schotse startup, bracht een omwenteling teweeg binnen de bedrijfstak. De oprichters combineerde hun vertelvaardigheden en hun anarchistische marketing met een bezetenheid om het beste, meest ambachtelijke en sterkste bier in de markt te zetten. Om dit succes te realiseren hebben ze een heel andere manier gevonden om de eerste groei te realiseren. Ze werden vroege pioniers in crowdfunding en maakten 24.000 klanten mede-eigenaar.  Equity punks genoemd. Je krijgt een uitnodiging voor de meest onderhoudende jaarvergadering. In 2015 alleen al gaven 16.000 klanten/mede eigenaren er aan gehoor. Het is een enorm feest waar iedereen zijn zegje kan doen naast praten over en drinken van het heerlijkste bier. Van rebel naar een vrij grote speler in de gevestigde orde. Ook in Nederland kennen we vandaag de dag al bijna 1.000 aandeelhouders.

 

WEBSITE BREWDOG  30 JULI 2018DANKZIJ 997 GEWELDIGE NEDERLANDSE EQUITY PUNKS LATEN WE EEN NIEUWE WIND DOOR DE BIERWERELD WAAIEN. WWW.BREWDOG.COM

 

Terug naar de beslissingsboom met de vier aspecten.

Strategie

Heb je je klanten nodig voor een beter resultaat? Hebben de klanten jou nodig?

Legitimiteit

Heb je voldoende legitimiteit onder de klanten die je wilt aanspreken zodat je niet genegeerd wordt of ten prooi valt aan nieuwe bedrijven zoals het voorbeeld van Brewdog?

Controle

Ben je bereid om de klanten een zekere macht te geven op jouw voorwaarden en ben je bereid minder onverwachte of optimale resultaten te accepteren?

Commitment

Ben je bereid en in staat om de betrokkenheid van de klanten vast te houden?

Hoe meer het antwoord neigt naar ja is het overstappen op het nieuwe denken uiteindelijk essentieel om te overleven in de 21steeeuw.  Als ik zelf kijk naar bedrijven dan valt mij op hoe vaak ik aanvoel dat stappen in de richting van het nieuwe machtsdenken eigenlijk nodig zijn. Vraag het je eens af!

Heb je hulp nodig om stappen te zetten in dat nieuwe denken en je strategie eropaan te passen neem dan gerust contact met ons op.

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van het boek New Power van Jeremy Heimans en Henry Timms. Een echte aanrader en sinds kort ook in het Nederlands verkrijgbaar.