Wat te doen als de kennisdeling in uw organisatie blokkeert?

door | 16 jun, 2018 | SABAS

Scientia Potentia Est zegt u waarschijnlijk niets. Het is een uitspraak van Francis Bacon (1597) De zin betekent in het Nederlands ‘Kennis is macht’. Deze uitspraak van lang geleden is jammer genoeg verkeerd geïnterpreteerd en heeft zich zo ontwikkeld dat het succes wordt gemaakt door kennis uitsluitend bij u zelf te houden.

U zult dit ongetwijfeld herkennen. En ondanks het feit dat we in het informatietijdperk leven, zien we dat kennis nog onvoldoende wordt gedeeld uit angst er als verliezer uit te komen. Francis Bacon gaf in de 16e eeuw al aan dat juist het delen van kennis een belangrijke bijdrage levert aan de verrijking van de eigen kennis.

SABAS gelooft in het succes van teams en dat individuen succesvoller zijn in een team dan de prestatie individueel te leveren. Daarmee onderschrijven we de oorspronkelijk bedoeling van Francis Bacon.

Voor delen van kennis is vertrouwen in de collega’s en de leidinggevende van essentieel belang. Vaak ontbreekt dat. Als het vertrouwen er wel is zie je de resultaten sterk toenemen. Vertrouwen groeit als de leidinggevende zijn kennis deelt met de medewerkers en er ook onderling aan kennisdeling wordt gedaan. Vanuit kennisdeling worden ook vaak de talenten van eenieder zichtbaar en bij een betere inzet ook betere resultaten.

Wil je meer weten hoe je kennisdeling structureel kunt verbeteren en daarmee je resultaten verbeteren neem dan contact met ons op.